به گزارش تحریریه، مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در خرداد سال ۹۲, صد و چهار هزار میلیارد تومان به بانکها بدهی داشتیم، امروز بر اساس آمار سایت بانک مرکزی ۶۵۰ هزار میلیارد تومان به نظام بانکی بدهی داریم که ۹۰ درصد آن متعلق به خود دولت است نه شرکتها.
بدهی شرکت ها به خودی نمی تواند نگران کننده باشد زیرا استقراض از بانک یک روش مرسوم تامین مالی برای بنگاههای اقتصادی است، اما بدهی دولت به نظام بانکی به معنای فروش اوراق و استقراض از نظام بانکی است که دولت را بدهکار بانک های خصوصی می کند.
بانک هایی که پول خرید اوراق را عمدتا از منابع بانک مرکزی بر می دارند و ماهیت کار تفاوتی با پولی سازی کسری بودجه توسط دولت ندارد و حتی از آن هم بدتر است، زیرا دولت خود راسا هم می تواند خلق پول کند و نیازی به فروش اوراق با این روش ندارد، اما با روش فروش اوراق؛ سود هنگفتی هم به بانک های خصوصی پرداخت می کند که می توانست پرداخت نکند، و خلق پول تورم زا هم اتفاق افتاده است.
در واقع با روش فروش اوراق به بانک هایی که منابع لازم را از منابع بانک مرکزی بر می دارند تا اوراق خریداری کنند، هم تورم بالا اتفاق می افتد که در 3 سال اخیر شاهد بوده ایم و هم پولی سازی بودجه روی داده است. ضمن اینکه بانک های خصوصی هم به هزاران میلیارد تومان سود بابت هیچ دست پیدا کرده اند.
پایان/
نظر شما